MENSENRECHTENMENS 2021

College voor de Rechten van de Mens

Op vrijdag 10 december – de Internationale Dag van de Mensenrechten – reikt het College voor de Rechten van de Mens de jaarlijkse mensenrechtenprijs uit. Dit jaar gaat de prijs naar een bijzondere voortrekker in de strijd tegen racisme. Een belangrijk thema, want ondanks het discriminatieverbod is achterstelling door racisme nog altijd aan de orde.

 

Drie mensen die zich inzetten tegen racisme. Allemaal een eigen verhaal en achtergrond. In een tijd waarin dit onderwerp meer dan eens lijkt te spelen een mooie opdracht om deze portretten voor de derde keer te mogen maken samen met Roel Smit van Hoeksjan, Redactie en Communicatie

"Het bestrijden van racisme gaat ook over systemen. Systemen die ervoor kunnen zorgen dat mensen continu benadeeld worden."

ETNISCHE PROFILEREN

Mpanzu Bamenga uit Eindhoven strijdt als burgeractivist tegen etnisch profileren. Op het vliegveld werd hij door de Koninklijke Marechaussee onterecht gezien als een verdachte en niet-Nederlander. Hij spande daarna met mensenrechtenorganisaties een rechtszaak aan tegen de Staat. Inmiddels geeft de Koninklijke Marechaussee aan te stoppen met etnisch profileren.

MPANZU BAMENGA

Bamenga noemt zichzelf een voorvechter van fundamentele waarden en mensenrechten. Hij is geboren in de Democratische Republiek Congo. Toen hij 8 jaar was kwam hij als asielzoeker naar Nederland. Na 13 jaar leven zonder verblijfsvergunning is hij eindelijk Nederlander geworden. In die jaren kwam hij in aanraking met uitsluiting en benadeling door vooroordelen over zijn (vermeende) afkomst. Dat heeft hem een doel gegeven; het uitbannen van etnisch profileren in Nederland.

"De kansen die ik uiteindelijk zelf heb genomen en niet zomaar cadeau heb gekregen, daar hebben anderen ook recht op."

ETNISCHE DIVERSITEIT

 

Lida van den Broek uit Peize is oprichter van Kantharos. Een bureau dat gespecialiseerd is in etnische diversiteit. Zij is ook auteur van het boek ‘Wit is nu aan zet’. Al meer dan 40 jaar biedt zij handvatten om racisme te herkennen bij onszelf en anderen, maar ook om racisme binnen instituties aan te pakken.

OMGAAN MET RASCISME

 

Kantharos is één van de eerste organisaties in Europa, die een methode ontwikkelde om discriminatie en racisme in organisaties aan de orde te stellen en aan te pakken. Met deze methode heeft Kantharos veel succes in zowel Nederland als in België en Duitsland.

"Ik wil bereiken dat het beleid gaat veranderen en dat het beleid milder wordt voor bewoners die in de problemen zitten "

SCHULDHULPVERLENING

 

Marjorie Malbons uit Rotterdam biedt vanuit Stichting MAIT schuldhulpverlening en budgetcoaching aan. Vanuit haar persoonlijke ervaringen met schulden en uitsluiting helpt zij anderen die ook hiermee in aanraking komen. Zij ondersteunt mensen in Rotterdam-Zuid met hun financiën en helpt hen weer om zich ‘mens’ te voelen.

 

STICHTING MAIT

 

MAIT heeft als doel om mensen op verschillende manieren te helpen maar vooral het gevoel te geven dat zij mens zijn en geen nummer. Ze zijn een grote voorstander van het huiskamergevoel en het samen nemen van diverse obstakels waardoor de mensen zich ondanks grote problemen toch gewaardeerd voelen. Stichting MAIT  staan voor zelfredzaamheid, participatie maar vooral het aanpakken van de problematiek die armoede heet.

Next Project

Back To Top
Theme Mode